Nyttiga kärleksmuffins


Denna sats räcker till att fylla 12 stora muffinsformar. 6 muffins får plats per plåt

 

♥ 3 dl fullkornsmjöl av dinkel ♥ 1 dl fiberhavregyn ♥ 1/2 dl hackad mandel alternativt solrosfrön ♥ 1-2 msk honung ♥ 2 tsk bikarbonat ♥ 1/2 dl russin ♥ 1/2 dl rapsolja ♥ 1 dl lättyoghurt vanilj ♥ 1 dl kallt kaffe ♥ 2 stora mogna mosade bananer ♥ 2 uppvispade ägg ♥ Eventuellt lite kanel

 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan honung, olja, yoghurt, mosad banan, russin, uppvispat ägg och kaffe. Rör till en kladdig smet. Kl icka i formar. Grädda dem i ugnen i ca 15-20 minuter i 200°C.

 


Ekologisk blåbärsgröt

Förra veckan när jag var och handlade sprang jag på en hylla i butiken med färgglada förpackningar som dessutom var 100% ekologiska. Blev då nyfiken på att prova Urtekrams blåbärsgröt. Det är tydligen ett danskt märke som har blivit väldigt populärt på sista tiden. I alla fall på var och varannan dansk blogg märkte jag när jag googlade. Gröten har inget vete eller mjölk tillsatt och består av havregryn, hirsflingor, korngryn, blåbär, malva och svart vinbärsblad.

 

Det mest positiva med denna gröt är att den går så snabbt att laga. Man kokar upp vatten och häller det sedan över gröten och låter den stå i ca 5 minuter. Perfekt för de som har bråttom på morgonen och ändå vill hinna få i sig något nyttigt. Nackdelen med gröten är att den inte har så mycket smak så därför behöver man piffa upp den med exempelvis blåbär, äppelbitar eller nötter. Kanel passar också bra och sägs sänka GI-värdet och minska sötsuget under dagen.

 


Gräslig boost

 

Jag kom i kontakt med vetegräs första gången på ett lunchställe som serverar wraps och hälsosamma smoothies. Blev nyfiken på att prova vetegräspulver för att testa om jag skulle få någon extra energikick och köpte hem ett paket som de tydligen köpt in från Goforlife.se

 

Jag dricker ofta acaishots innan min träning och varje gång har jag kunnat prestera mer än jag någonsin trodde jag skulle orka. Första gången jag drack vetegräsdrinken var det ingen hit då jag var ovan vid smaken. Ja, det smakar verkligen som man föreställer sig att gräs ska smaka och drinken är som ni ser på bilden knallgrön. Jag har druckit den regelbundet i några veckor och känner mig faktiskt mycket piggare och har mer energi. Svårt att säga om det är placeboeffekten eller om det verkligen är så att det är en riktig dunderkur.

 

Vetegräs är fullspäckat med näringsämnen. Det innehåller alla de 8 livsnödvändiga aminosyrorna, och även 13 av de icke-livsnödvändiga aminosyrorna. Vetegräset är även rikt på mineraler och består främst av kalcium, jod, selen, järn och zink. En riktig kusin vitamin som innehåller följande vitaminer: A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E och K. Det som är unikt med vetegräs är att det är ett nästintill komplett livsmedel och innehåller även flera hundra enzymer som är svåra att hitta i andra livsmedel. Runt 70% av innehållet i vetegräs består av klorofyll som bland annat hjälper till att sänka ditt blodtryck och stärka ditt immunförsvar. Det finns inga fettsyror i vetegräs så äter du inte fisk ca 3 gånger i veckan behövs det kompletteras med kosttillskott innehållande Omega 3.

 

Börja först med  att blanda i 1 tesked vetegräs i ett glas kallt vatten. Om du har svårt för smaken kan du dela en citron och pressa i några droppar citronsaft. Det går även bra att blanda vetegräspulvret i smoothies. Det viktiga är att det inte blandas med något varmt då dess näringsämnen inte klarar högre temperaturer. Efter någon vecka kan man öka dosen till 2- 3 teskedar per dag. Det bästa är att dricka vetegräsdrinken på morgonen en halvtimma innan frukost då näringen bäst tas upp på fastande mage.

 


RSS 2.0