Har haft svärföräldrarna på besök denna eftermiddag. Fick bli tema: blåbär idag eftersom vi har så mycket i frysen. Svärmor plockade 53 liter blåbär i slutet av sommaren så vi får påfyllt med blåbär hela tiden. Verkligen lyx. :)
Hade alla ingredienser hemma så det gick ganska snabbt att "slänga" ihop några blåbärscupcakes.
Blåbärscupcakes
(ca 16 små cupcakes eller 8 stora)
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 dl strösocker
100 gram mjukt smör
2 ägg
75 gram blåbär
Blåbärstopping
30 gram mjukt smör
100 gram krämig färskost
1 dl florsocker
1/2 dl vatten
1 msk blåbär
1 1/2 msk strösocker
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och biokarbonat. Tillsätt sockret och klicka i smöret. Vispa (gärna med elvisp) till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, medan du vispar. Vänd försiktigt ner blåbären (spara några att dekorera med). fyll cupcakesformarna 2/3 ocg grädda i ca 15 - 20 minuter.
Blåbärstoppingen gör du genom att röra samman smör och färskost. Sikta ner florsockret och blanda in det. Rör om i ca 5 minuter för att få en smidig men ganska fast kräm. Koka upp vattnet med blåbären och strösockret. Låt sjuda i ca 4 minuter. Låt svalna och krossa bären mot kanten av kastrullen. Sila saften och rör ner 4 msk av den i ostkrämen, lite i taget. Bred blåbärstoppingen på muffinsarna. Dekorera med de sparade blåbären.
Jag använde dubbla muffinsformar då motivet syns mer då plus att formarna blir mer stadiga. Ett tips från mig är även att ställa in blåbärssaften i frysen för att få den att svalna snabbare.
Jag tycker att de flesta cupcakes man gör bakas mest för att de ska bli fina och pyntas men oftast är de otroligt söta. Men dessa var faktiskt inte alls så söta eftersom det är så mycket osockrade blåbär i dem. Så kommer definitivt att göra om dessa.