Fredagsmys med majssoppa

Wikipedia definierar bland annat fredagsmys enligt följande:

 

Fredagsmys är en aktivitet där familj eller vänner samlas på fredagskvällen efter en slutförd arbetsvecka och firar helgen med lugn samvaro, hämtmat, plockmat, godis, TV-tittande och ibland alkoholhaltiga drycker för de vuxna.Fredagsmys har även fått en stor betydelse inom olika sociala medier. Den näst största svenska sidan på Facebook (efter TV-seriens Solsidans) är Vi som älskar fredagsmys som uppgår till nästan 2 % av Sveriges befolkning.

 

 

Själv tycker jag att fredagar är den bästa dagen på hela veckan. Man vet att man har två ledig dagar framför sig och får äntligen sitta ner och äta god mat och dricka vin.

 




Leilas mexikanska majssoppa (2 port)

1 burk (340 g) majskorn

2 msk olivolja

en nypa flingsalt

svartpeppar från kvarn

5 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 dl lättcréme fraiche

2 tsk tacokrydda

 

 

Häll av spadet från majsen och låt den torka på hushållspapper. Blanda sedan majsen med olivoljan samt salt och svartpeppar. Stek i en het och torr stekpanna tills majsen poppar och får mörkbrun färg. Häll över majsen i en kastrull och tillsätt vatten, buljong, créme fraiche och tacokrydda. Koka upp och mixa till en slät soppa med stavmixer eller om du har en KitchenAid så är det väldigt smidigt att mixa med den.

 

 

OBS! Glöm inte att soppan måste svalna innan du mixar den om du använder en stavmixer. Annars kommer du ha majssoppa i hela köket, vilket jag fick uppleva en gång och aldrig mer. Det enklaste är att mixa direkt i kastrullen.

 

 

Quesadillas:

2 stora tortillabröd

125 g pizzamozzarella

1/2 paket (40 g) proscuitto

1/2 kruka koriander eller basilika

1/2 mild röd chilifrukt

flingsalt

svartpeppar från kvarn

olivolja

 

Lägg ena brödet på en skärbräda, varva skivad mozzarella och skinka ovanpå. Hacka örtkryddan och chilin, strö över och krydda med salt och svartpeppar. Lägg det andra brödet ovanpå som lock och se till att mozzarellan limmar fast bröden. Dela brödet i "tårtbitar" och stek i olivolja ca 1 minut på varje sida och servera direkt till soppan.

 

I kväll hade jag inte alla ingredienser hemma så jag gjorde om receptet och hällde på medium tacosås, bredde på philadelphiaost med hackad basilika. Blev till och med godare än grundreceptet.



Kommentarer
Postat av: Anna

Underbart fin skål! :)

2011-09-07 @ 09:05:04
Postat av: Carin

Tack Anna! Vet att du också gillar PIP Studio! :)

2011-09-08 @ 09:14:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0